Ta Jedna Opcja w Lightroomie Uratuje Twoje Zdjęcia

Lightroom - backup katalogu, zapis do XMP
[fb_button]

Uszkodzony katalog Lightroom

Internetowe fora fotograficzne regularnie zasypywane są problemami z katalogiem w Adobe Lightroom. Jeśli uczestniczysz w jednym z takich forów lub grup facebookowych, prędzej czy później natkniesz się na wpisy o mniej więcej takiej treści:

Lightroom Backup katalogu - zapis xmp

Za te problemy odpowiada nowatorski sposób pracy w Adobe Lightroom, który pozwala bezstratnie pracować nad zdjęciem, nie nadpisując oryginalnego pliku. Zmiany, które nanosimy na zdjęcie, nasze ustawienia suwaków, czy choćby słowa kluczowe opisujące dane zdjęcie – wszystko to zapisywane jest w osobnym pliku. To katalog programu Adobe Lightroom, który skrywa informacje o zdjęciach nad którymi pracujemy. Plik ten jest na bieżąco wielokrotnie zapisywany podczas naszej pracy nad zdjęciami.

Co się jednak stanie, jeśli plik katalogu się uszkodzi? Możemy stracić wszystkie efekty naszej pracy z ostatnich kilku dni, tygodni, a nawet lat.

Zwłaszcza, jeśli akurat ignorowaliśmy opcję utworzenia kopii zapasowej ( backupu ) katalogu, którą Lightroom regularnie proponuje:

Lightroom Backup katalogu - zapis xmp

Rozwiązanie: zapis w plikach XMP

Z pomocą przychodzi nam jedna opcja, ukryta w ustawieniach Lightrooma: zapis ustawień zdjęcia do towarzyszącego, zewnętrznego pliku XMP.

Dzięki zaznaczeniu tej jednej opcji, kopia zapasowa ustawień dla naszych zdjęć będzie tworzona automatycznie po każdej zmianie, którą naniesiemy.
Ustawienia zapisane będą do pliku XMP o takiej samej nazwie jak nasze zdjęcie, w tym samym katalogu:

Zapis plików XMP w Adobe Lightroom

Prawda, że sprytne rozwiązanie? 🙂

Zobaczcie więc jak włączyć tę przydatną opcję:

Jak włączyć automatyczny zapis plików XMP w Adobe Lightroom?

1. Otwieramy okno ustawień katalogu Lightroom. ( skrót klawiaturowy PC: Ctrl+Alt+, [przecinek] MAC: Cmd+Opt+, [przecinek] )

Lightroom - ustawienia katalogu

2. Wybieramy zakładkę “Metadata”

Lightroom - ustawienia katalogu - zakładka metadata

3. Włączamy opcję “Automatically write changes into XMP” i potwierdzamy przyciskiem OK

Lightroom zapis ustawień w XMP

4. Voila!

Teraz możesz być spokojniejszy o bezpieczeństwo zmian, które nanosisz w Lightroom.

Kopie zapasowe danych

Pamiętaj jednak, że to jedno zabezpieczenie pozwoli zapisać ustawienia na Twoim głównym dysku. Nadal jednak dane te narażone są na utratę przez awarię nośnika. Awarie dysku to nic zaskakującego – trzeba liczyć się z tym, że mogą zdarzyć się w każdym momencie i dla naszych najważniejszych danych tworzyć kopie zapasowe.

Wady zapisu do oddzielnego pliku XMP

Z jednej strony szkoda, że opcja zapisu do plików XMP nie jest domyślnie włączona w Lightroomie, jednak ma to swoją logikę.
Włączenie tej opcji może spowolnić pracę na zdjęciach – zwłaszcza jeśli Twój komputer nie należy do tych szybszych. O ile pozostałe komponenty wydajnością pozwalają na spokojną pracę w Lightroomie, kluczowa będzie tutaj prędkość dysku twardego. Jeśli dysponujesz powolnym dyskiem twardym, możesz wyraźnie odczuć dodatkowe spowolnienie pracy w Lightroomie po włączeniu polecanej przez nas opcji automatycznego zapisu do pliku XMP. Przy najbliższej okazji postaraj się zmienić dysk, na którym pracujesz nad zdjęciami na szybszy, najlepiej SSD, na którym umieścisz system operacyjny i zdjęcia, na których aktualnie pracujesz.

Możliwość przenoszenia ustawień zdjęcia między katalogami

Automatyczny zapis do pliku XMP uniezależnia zapis ustawień od katalogu. Dodatkowy plus korzystania z tej opcji, to możliwość łatwego przenoszenia zdjęć razem z ustawieniami np. na inny komputer. Kopiujesz po prostu swoje zdjęcia razem z plikami XMP, a po zaimportowaniu ich na innym komputerze – zdjęcia zachowają naniesione ustawienia.

Konkluzja

Pomimo możliwego spowolnienia, my opcję automatycznego zapisu do pliku XMP jednak gorąco polecamy – problemy z awariami katalogu w Lightroomie staną się dla was nieznaczącym problemem. 🙂

Podziel się tą poradą i pomóż Twoim znajomym uratować zdjęcia!
[fb_button]

1 Comment

  1. Witam,
    Lightroom domyśłnie pakuje wszystkie podglądy do folderu “moje obrazy”. Jak zmienić ten domyślny folder?

Pozostaw odpowiedź Andrzej Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *